Overslaan en naar de inhoud gaan

10 jaar Talentenregio: Een terugBlik op de samenwerking met het loopbaancentrum

16-12-2020


Sinds 2011 is loopbaancentrum Blik aangesloten bij Talentenregio om loopbaanbegeleiding, mobiliteit en talentontwikkeling binnen de regio te faciliteren. Zo kunnen alle medewerkers van een Talentenregio-organisatie bij Blik terecht voor onder andere TMA-analyses, TMA-teamanalyses, talentontwikkeling en loopbaanbegeleiding. ‘Stilstaan bij je werk en peilen of het je gelukkig maakt is zo belangrijk’, benadrukken Blik loopbaanadviseurs Eva Fledderus en Peter Heuver.

10 jaar Talentenregio



‘’Het beste uit de mensen halen’’ was één van de aanleidingen om begin deze eeuw het loopbaancentrum bij gemeente Zwolle op te richten. Vanaf 2015 gaat het loopbaancentrum door onder de naam Blik. ‘Haal eruit wat erin zit, blik op de toekomst en onbeperkt houdbaar, zijn de termen achter de naam Blik’, legt Peter uit. Blik versterkt, begeleidt en stimuleert mensen en teams bij zelfinzicht en reflectie. Daarmee geeft Blik inhoud aan talent- en organisatieontwikkeling. ‘’Maak je eigen plan, dan word je geen onderdeel van het plan van een ander’’ is het motto van Blik. Inmiddels bestaat het team van Blik uit vijf medewerkers, waaronder vier loopbaanadviseurs.


Peter Heuver – door gemeente Zwolle

Bijdragen aan de ontwikkeling
Peter was HR beleidsadviseur bij gemeente Zwolle, totdat hij in 2015 vanuit een oriëntatietraject als loopbaanadviseur begon bij Blik. ‘In iedere carrière heb je toppen en dalen. De werkzaamheden als beleidsadviseur zijn abstract, terwijl ik juist heel doelgericht ben. Bepaalde complexiteiten aan dat werk begonnen te wringen. Toen ik de kans kreeg om bij Blik aan de slag te gaan, heb ik die kans met beide handen gegrepen en heb ik een opleiding tot loopbaancoach gevolgd. Het leveren van een bijdrage aan de ontwikkeling van mensen maakt dit werk zo mooi. Deze bijdrage is ook nog eens heel zichtbaar. De ene keer help ik medewerkers bij het vinden van een baan die beter bij hen past en de andere keer help ik hen om de werkzaamheden die ze doen fijner uit kunnen te voeren’, zegt Peter enthousiast. Tegelijkertijd werkte Peter drie jaar parttime als projectleider opleiden bij Talentenregio voor de samenstelling van een breed afgestemd en doorlopend opleidingsaanbod. ‘Ik heb dat als enorm leuk ervaren. Ik kwam bij allerlei verschillende organisaties uit de regio aan tafel om vragen over leren en ontwikkelen te beantwoorden en te bekijken wat we voor elkaar kunnen  betekenen.’

Het roer omgooien
Eva’s carrière bij Blik begon in 2012. Eva werkte als beleidsadviseur maatschappelijke ontwikkeling bij gemeente Zwolle toen ze te maken kreeg met een burn-out. ‘Ik dreigde voor een tweede keer uit te vallen en heb mezelf toen twee scenario’s voorgehouden: ik kan blijven doen wat ik doe en een risico lopen op een tweede burn-out, of ik gooi het roer volledig om.’ Eva koos voor het tweede scenario. ‘Dat was heel spannend want ik wist waar ik afscheid van ging nemen, maar niet waar ik naartoe ging. Ik kreeg de kans om drie maanden mee te draaien bij Blik. Die drie maanden zijn acht jaar geworden’, zegt Eva blij. Ook Eva volgde de opleiding tot loopbaancoach en maakte daarmee een start aan haar nieuwe loopbaan. ‘Ondanks dat ik het doodeng vond, heb ik er geen dag spijt van gehad. Ik houd van werken met mensen en iedere dag is anders. Vanuit mijn eigen ervaring begrijp ik dat het lastig is om je zekerheden op te geven, ook al zijn die zekerheden misschien niet goed voor je.  Ook weet ik hoe het is om een paar maanden uit de running te zijn. Ik vind het daarom bijzonder om mensen bij te mogen staan in hun loopbaantraject en ontwikkeling.’


Eva Fledderus – door gemeente Zwolle

Netwerk in de regio
Jaarlijks zijn de medewerkers van Blik te vinden bij de Talentenproeverij van Talentenregio waar zij speeddating met loopbaanadviseurs uit het team verzorgen en cursussen geven. ‘Sinds de eerste editie in 2014 zijn wij hierbij betrokken. Destijds vond de Talentenproeverij nog plaats in de Burgerzaal van het Stadhuis van Zwolle. Ik vind het mooi dat het evenement naar het Provinciehuis is verplaatst en daarmee echt van de hele regio is geworden’, geeft Eva aan. Ongeveer een derde van de medewerkers die Blik ontvangt komt uit de regio en twee derde werkt bij gemeente Zwolle. ‘Ons netwerk is door de samenwerking met Talentenregio gegroeid. Dit creëert mogelijkheden voor ons en voor de medewerkers uit de regio. Door deze korte lijntjes is het namelijk makkelijker om medewerkers een carrièreswitch te laten maken bij een andere organisatie binnen de regio’, aldus Eva. Blik is gevestigd op het Stadhuis in Zwolle waar tevens de loopbaangesprekken plaatsvinden. ‘Van medewerkers buiten Zwolle horen we vaak dat ze het fijn vinden om even uit hun eigen werkomgeving te zijn en daardoor tot nieuwe energie en nieuwe inzichten komen’, legt Peter uit.

Ontwikkelvraag
De meeste medewerkers die Blik benaderen hebben een ontwikkelvraag. ‘Bijvoorbeeld over het maken van een volgende stap’, legt Eva uit. Het loopbaantraject bestaat uit een Talent Motivatie Analyse, loopbaangesprekken en opdrachten om te ontdekken welke werkzaamheden bij je passen. ‘Op die manier wordt de volgende stap duidelijk. Die stap kan bijvoorbeeld het volgen van een opleiding zijn of het maken van een carrièreswitch’, aldus Peter.  ‘We luisteren, denken mee en zijn daarin vaak het duwtje in de rug’, vertelt Eva.



Talent Motivatie Analyse
Naast maatwerktrajecten biedt Blik trainingen, online tests en ontwikkelinstrumenten aan. Een van die ontwikkelinstrumenten is de Talent Motivatie Analyse (TMA), een indicator voor talenten en kwaliteiten. Hiermee worden 22 drijfveren en 44 talenten in kaart gebracht en krijg je inzicht in de ontwikkelbaarheid van je competenties. De rapportage die je ontvangt kan een basis zijn voor verdere loopbaan- en ontwikkelstappen. ‘We geven ook vaak TMA-teamanalyses om achter de drijfveren, talenten en competenties van jou en je collega’s te komen. Zo hebben we ook trainees van Talentenregio TMA-teamanalyses gegeven’, geeft Peter aan. ‘Het waardevolle hieraan is dat je als team op een heel speelse manier inzicht krijgt in de krachten van je collega’s. Dit inzicht zorgt voor begrip binnen het team en laat ook zien waarom het samenwerken met de ene collega soms soepeler verloopt dan met de andere collega’, legt Eva uit. ‘Er zit veel energie op de oefeningen die we tijdens de TMA-teamanalyses doen waardoor de deelnemers heel enthousiast reageren’, vult Peter aan.

Succesverhaal
‘Als je aan iets nieuws begint weet je vaak niet precies waar je uitkomt. Zo hebben we iemand begeleid die bij ons kwam om zijn droom, van zijn hobby zijn werk maken, te verwezenlijken. Hij heeft daarvoor een opleiding gevolgd met het plan een eigen onderneming te starten. Tijdens het loopbaantraject kwam hij er tot zijn schrik achter dat hij helemaal geen ondernemer is. Hij liep tegen dingen aan waar hij geen energie van kreeg. Tijdens het traject hebben we afscheid moeten nemen van zijn droom en is hij opnieuw aangenomen bij de organisatie waarvoor hij werkte. Hij heeft nu een vaste baan die bij hem past en beleeft daarnaast plezier aan zijn hobby. Juist doordat hij zijn droom tot op de bodem heeft uitgezocht, maakt dat hij het kan loslaten en nu tevreden is met de balans tussen zijn werk en hobby’, zegt Eva trots.

De adviseurs van Blik zetten hun enthousiasme en kennis graag in om jou te helpen bij loopbaan- en mobiliteitsvragen. Wil je een blik op je carrière werpen of ben je benieuwd naar de trainingen en instrumenten? Ga dan naar de website van Blik en haal eruit wat erin zit!


Team Blik – door gemeente Zwolle (gemaakt voor de coronamaatregelen)